Frituurpan schoonmaken? In 7 stappen de friteuse reinigen

november 6, 2023

Wil je de frituurpan schoonmaken? Het goed reinigen en regelmatig verversen van de olie zorgt voor betere patat of andere snacks. Ook voorkom je dat vetresten en vuil zich ophopen en de werking van het apparaat negatief beïnvloeden.

Hoe je een friteuse het beste kunt schoonmaken? In dit artikel zie je op welke manier je dit het beste kunt doen.

Hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken?

Je moet een frituurpan na elke acht tot tien keer gebruik schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat je eten weer met verse olie wordt bereid. Ook krijgen vuil en vetresten niet de kans om op te hopen en de prestaties van de frituurpan te beïnvloeden.

Wat is de beste manier om een frituurpan schoon te maken?

Om een frituurpan grondig te reinigen volg je de onderstaande stappen.

1. Wacht tot de friteuse volledig is afgekoeld.

Zorg dat het frituurvet volledig is afgekoeld voordat je begint met het schoonmaken. Je wilt geen risico lopen op brandwonden. Zorg daarom dat je de stekker uit het stopcontact haalt en wacht tot de friteuse volledig is afgekoeld. Door het afkoelen zal vet ook stollen, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

2. Verwijder de oude olie

Zorg er eerst voor dat je friteuse volledig is afgekoeld. Pak een bak die groot genoeg is om al het olie op te vangen. Begin daarna pas met het verwijderen van de oude olie. Gebruik indien nodig een trechter om morsen te voorkomen.

Als alle olie is verzameld, kijk dan of het geschikt is voor hergebruik. Als het donker is of stinkt, gooi het dan op de juiste manier weg. Spoel het nooit door de gootsteen. Breng de oude frituurolie in plaats daarvan naar een inleverpunt of een milieustraat in de buurt. Daar kunnen ze het op een milieuvriendelijke  manier verwerken.

3. Verwijder aangebrande etensresten uit de pan

Als je de olie hebt afgetapt, is het tijd om de hardnekkig vuil en verbrande resten die in de pan vastzitten te verwijderen. Gebruik eerst een spatel om de grote en hardnekkige stukken er voorzichtig af te schrapen.

Maak vervolgens een spons of doek vochtig en voeg een beetje afwasmiddel of groene zeep toe. Gebruik dit om de pan te schrobben, waarbij je vooral aandacht besteedt aan plekken met zware aanslag. De combinatie van de van de vochtige doek of spons en de ontvettende werking van de zeep doet wonderen.

Gebruik keukenpapier om het laatste resten te verwijderen. Keukenpapier werkt bovendien goed voor het absorberen van nog in de pan achtergebleven olie.

4. Maak het verwarmingselement schoon

Gebruik keukenpapier om het verwarmingselement schoon te vegen en verwijder alle vuilresten. Als je friteuse een verwijderbaar verwarmingselement heeft, heb je geluk. Dit maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger.

Haal het element eruit en schrob het goed schoon. Zorg ervoor dat je het goed droogt voor je het terugplaatst. Zorg ervoor dat je geen onderdelen beschadigt tijdens het schoonmaken.

5. De frituurmand verwijderen en schoonmaken

Til het mandje er eerst voorzichtig uit. Spoel het vervolgens af met heet water om hardnekkige olie of etensresten los te weken. Maak een sopje met afwasmiddel en schrob de mand grondig met een afwasborstel. Zorg ervoor dat je in alle hoekjes en gaatjes meeneemt.

Soms zijn de onderdelen van een frituurpan vaatwasserbestendig. In dit geval kun je de losse onderdelen direct in de vaatwasmachine plaatsen.

6. Maak de pan schoon met heet water

Vul een grote kom of maatbeker met heet water. Als je kraanwater niet heet genoeg is, verwarm dan wat water in een waterkoker. Doe het hete water in de pan en laat het 30 minuten zitten om vastzittend vuil los te maken.

Gebruik vervolgens een niet-schurende spons of doek om de pan voorzichtig te schrobben. Als je al het zichtbare vuil hebt verwijderd, is het tijd om af te spoelen.

Houd het deksel onder een sterke straal heet water en zorg ervoor dat alle zeep en losgekomen vuil volledig worden weggespoeld. Je pan zou nu brandschoon moeten zijn en klaar voor je volgende frituursessie. Droog wel goed af voor je hem weer terug plaatst.

7. Vul met nieuwe olie

Nu je frituurpan schoon is, is het tijd om het apparaat opnieuw te vullen met verse olie. Naast vloeibaar frituurvet kun je hier ook plantaardige olie, zoals zonnebloemolie gebruiken. Deze zijn geschikt vanwege het hoge rookpunt.

Zorg er eerst voor dat de friteuse helemaal droog is. Water en olie gaan niet samen en kunnen spetters veroorzaken. Giet vervolgens de frituurolie langzaam in de pan, waarbij je de maximale vulstreep niet overschrijdt.

Eenmaal gevuld, doe je de deksel dicht en verwarm je de olie tot de gewenste temperatuur. Nu kun je weer heerlijke snacks klaarmaken in een schone frituurpan.

Esther van der Molen
Esther van der Molen

Esther van der Molen is een doorgewinterde redacteur met talent voor het schrijven over wonen. In verschillende artikelen en reviews vind je veel info en koopadvies over dagelijkse producten.

Kiesdirect.nl
Logo
slot gacor https://anthropology.unkhair.ac.id/ toto slot https://fbik.unissula.ac.id/ slot demo slot mahjong https://www.kimiafarmabali.com/ slot gacor
situs toto situs toto
rimbatoto rimbatoto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor