Ben je op zoek naar een nieuw beeldscherm voor je computer, maar twijfel je tussen een gaming monitor of een normale computer monitor? Hoewel ze er misschien hetzelfde uitzien, zijn er verschillen in de prestaties, zoals de verversingssnelheid en inputvertraging.
In dit artikel zetten we de verschillen tussen beide monitoren op een rij. Zo kies je het scherm dat het beste past bij jou wensen en gebruik.
Belangrijkste punten
- Een monitor voor gaming heeft snellere responstijden en een hogere verversingssnelheid dan reguliere monitoren, waardoor real-time reacties mogelijk zijn in competitieve spellen.
- Gamingmonitoren voldoen aan hogere rendervereisten en bieden beter geheugen en responstijd.
- Het ontwerp van een gaming monitor is soms aangepast op de voorkeuren van gamers, zoals speciale kleuren en gebogen schermen.
- Het gebruik van IPS-panelen zorgt voor snellere responstijden en grotere snelheid, terwijl reguliere monitoren voor werk meestal TN- of VA-panelen hebben, wat resulteert in minder snelle responssnelheden.
Prestatieverschillen
Op het gebied van prestaties, overtreffen gaming monitoren reguliere monitoren op belangrijke punten. Er zit met name een groot verschil in de responstijden en verversingssnelheden.
Het voordeel van snellere responstijden is dat real-time reactietijden korter zijn. Dit zorgt voor een meer soepele game-ervaring in vergelijking tot standaard monitoren.
Bovendien bieden ze hogere verversingssnelheden. Hierdoor ben je verzekerd van vloeiende overgangen, wat de visuele ervaring in videospellen verbeterd.
In tegenstelling tot de monitoren voor gaming hebben standaard computer monitoren beperkingen. Hoewel ze vaak goedkoop zijn in de aanschaf, geven ze vaak problemen met het weergeven van snel bewegende beelden.
Soort paneeltype
Ook het soort paneel heeft invloed op de prestaties van de schermen. Een gaming monitor gebruikt meestal IPS (In-Plane Switching) panelen, terwijl een standaard monitor vaak TN (Twisted Nematic) panelen gebruiken.
IPS-panelen bieden zeer goede kleurwegave, bredere kijkhoeken en een betere beeldkwaliteit in vergelijking met TN-panelen. Ze hebben ook snellere responstijden, waardoor ze ideaal zijn voor snelle games.
Vernieuwingsfrequentie en invoervertraging discrepanties
Een scherm voor gaming is ontworpen om voor een soepele gameplay te zorgen. Dit doen ze door hogere vernieuwingsfrequenties. Gewone monitoren hebben doorgaans een vernieuwingsfrequentie van 60Hz, wat voldoende is voor alledaagse taken. Ga je op zo’n scherm snelle games spelen dan kan dit resulteren in schermvervorming. Gaming monitoren bieden hogere vernieuwingsfrequenties, zoals 144Hz of zelfs 240Hz. Hierdoor krijg je soepelere overgangen en tijdens het spelen van videogames.
Daarnaast verwijst invoervertraging naar de tijd die het kost voordat een opdracht op het scherm verschijnt nadat deze is ingevoerd. Om de invoervertraging bij een monitor voor videogames te optimaliseren, kun je de resolutie-instelling verlagen en de vernieuwingsfrequentie-optie verhogen.