Vergeet de standaard snacks en frietjes, want met een airfryer kun je zoveel meer. Neem nou onze zelfgemaakte Airfryer pizza. Knapperig aan de buitenkant, luchtig van binnen en belegd met de meest heerlijke toppings.
Zeg vaarwel tegen de kant-en-klare supermarkt pizza’s. Met dit gemakkelijke authentieke Italiaanse recept bak je de lekkerste zelfgemaakte pizza’s in de airfryer. Van het maken van het pizzadeeg, tot het toevoegen van de ingrediënten, in 8 simpele stappen zie je hoe makkelijk het is.
Ingrediënten voor 4 pizza’s
De ingrediënten bij het pizzadeeg zijn essentieel voor het maken van een airfryer pizza. Met de toppings kun je naar eigen smaak variëren.
Pizzadeeg:
- 500 gr. bloem 00 bloem
- 300 ml water
- 5 gram droge gist
- 1 tl honing
- 10 gram zout
- Extra vergine olijfolie
Toppings voor Margherita:
- 250 gr. mozzerella di Bufala
- Blik San Marzano tomatensaus (bijv. merk Mutti)
- handvol verse basilicumblaadjes
Bereiding
Bekijk hieronder alle stappen die nodig zijn om een heerlijke pizza in de airfryer te maken.
Stap 1:
Doe 200 ml van het water in een grote kom en roer hier de gist en honing doorheen. Zorg dat het gist oplost. Doe vervolgens 250 gr. van de bloem bij het water en meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de overige bloem toe met het zout en het overige water. Kneed alles op een schoon aanrechtblad in 10 tot 15 minuten tot een ronde en gladde deegbol.
Blijft het deeg plakken? Laat het dan 15 minuten rusten onder een kom en probeer daarna nog eens om de deegbol te maken. Eventueel kun je een beetje olijfolie gebruiken, zodat het deeg minder blijft plakken.
Stap 2:
Maak de kom schoon en smeer de bodem en zijkanten in met een beetje olijfolie. Doe de deegbol in de kom en dek deze af met vershoudfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur in ca. 1 uur rijzen tot het is verdubbeld in formaat.
Stap 3:
Knip terwijl je aan het wachten bent vier ronde cirkels van bakpapier die precies in de airfryer mand passen. Dit voorkomt dat de pizza blijft plakken.
Stap 4:
Verspreid wat bloem over het werkblad van het aanrecht. Haal de deegbol uit de kom en verdeel deze in 4 gelijke stukken. Zorg er altijd voor dat de bovenkant van de deegbol boven blijft. Pak eventueel een weegschaal om de porties af te wegen. Maak er ronde bollen van en leg deze met 2 vingers tussenruimte in een afgesloten bak (bijv. deegkrat), met op de bodem een beetje bloem.
Laat het vervolgens 7 tot 8 uur rijzen, afhankelijk van de kamertemperatuur. De bollen moeten bijna in formaat zijn verdubbeld. Hoe warmer het is, hoe sneller het rijsproces zal gaan.
Stap 5:
Zorg voor dat alle ingrediënten van de toppings klaarstaan voor je de pizza gaat maken. Snijd de buffel mozzerella in stukjes. Laat deze in een kommetje uitlekken, verwijder daarna het vocht. Pluk ongeveer 6 blaadjes basilicum en was deze onder de kraan.
Open ook het blik met San Marzano tomaten. Voeg eventueel nog een theelepel zout toe met een aantal basilicumblaadjes en roer dit goed door.
Stap 6:
Bestuif een bol met bloem en leg deze vanuit het krat op je werkblad. Druk met je vingertoppen vanuit het midden naar de rand op het deeg. Zorg dat je de buitenste rand van 1 cm niet platdrukt. Rek vervolgens voorzichtig de pizzabodem uit tot ongeveer 20 cm. Leg de bodem daarna op het bakpapier. Doe dit ook met de andere pizzabollen.
Zorg ervoor dat je de airfryer voorverwarmd en stel deze in op 200 °C.
Stap 7:
Nu kun je de pizza beleggen. Start met het bestrijken van de tomatensaus op de bodem. Zorg dat je de randen niet insmeert. Verdeel de stukjes Mozzerella di Bufala gelijkmatig. Leg daarna de blaadjes basilicum op de pizza. Door het te besprenkelen met een beetje extra vergine olijfolie wordt het bakproces verbeterd.
Stap 8:
Controleer of de temparatuur in de airfryer 200 °C is. Bak nu de pizza in 14 tot 16 minuten gaar. Herhaal dit ook met de andere pizza’s en geniet van een heerlijke maaltijd uit de airfyer!
Liever een andere pizza?
Je kunt eindeloos variëren met verschillende toppings. Maak ook gerust andere soorten zoals de Pizza salami, Pizza Marinara of de Pizza Tonno.