Als je dagelijks thee of koffie drinkt met heet water uit de waterkoker, is het van belang dat je deze regelmatig ontkalkt. Kalkaanslag en ketelsteen kunnen de werking van de waterkoker beïnvloeden en de verwarmingscapaciteit sterk verminderen Maar er is goed nieuws: met de juiste tips en een paar eenvoudige stappen kun je de waterkoker schoonmaken en ontkalken, zodat je nog jarenlang kunt genieten van verse koppen thee of koffie. Hieronder vind je handige tips en manieren om de levensduur van het apparaat te verlengen.
Waarom is het belangrijk om een waterkoker te ontkalken?
Het is belangrijk om een waterkoker regelmatig te ontkalken omdat zich anders mineralen zoals calcium en magnesium in het water kunnen ophopen wat voor aanslag zorgt aan de binnenkant van de waterkoker. Dit kan niet alleen de prestaties van de waterkoker verminderen, maar ook de smaak en kwaliteit van het water dat eruit komt beïnvloeden.
Wanneer de kalk zich ophoopt bij het verwarmingselement, kan dit ook leiden tot oververhitting. Dit kan ervoor zorgen dat het apparaat sneller aan vervanging toe is.
Hoe vaak is ontkalken bij een waterkoker nodig?
Hoe vaak je een waterkoker moet ontkalken hangt af van verschillende factoren, zoals de hardheid van het water dat je gebruikt, de frequentie van gebruik en het type waterkoker dat je hebt. Over het algemeen wordt aanbevolen om een waterkoker eens in de 2 maanden te ontkalken. Bij intensiever gebruik of bij hard water kan het nodig zijn om het vaker te doen, bijvoorbeeld één keer per maand.
Hoe een waterkoker ontkalken?
Hieronder vind je de manieren om kalkaanslag in een waterkoker te verwijderen.
Methode 1: witte azijn met water
Een andere manier is door gebruik te maken van witte azijn in combinatie met water. Meng gelijke delen van de azijn met het water en giet het mengsel in de waterkoker. Vervolgens kook je het mengsel en laat je het een tijdje staan om de kalkdeeltjes los te weken. Daarna giet je het mengsel weg en spoel je de waterkoker grondig met schoon water.
Werkt het?
We waren verrast door hoe effectief deze methode was. We hebben het water 3 keer laten koken met de azijn en water oplossing, en na de laatste keer was alle kalk verwijderd. Een nadeel van deze methode is de sterke geur van azijn. Het is daarom belangrijk om de waterkoker na het ontkalken goed na te spoelen om de geur te verwijderen.
Methode 2: Soda en water
Een goedkope manier om kalkaanslag te verwijderen is door het gebruik van soda en water. Om dit te doen, meng je een eetlepel soda met een kopje water en giet je het mengsel in de waterkoker. Vervolgens kook je het mengsel in de waterkoker en laat je het een tijdje staan om de kalkaanslag los te weken. Daarna giet je het mengsel weg en spoel je het apparaat grondig na met schoon water. Herhaal dit proces indien nodig.
Werkt het?
Onze ervaring is dat deze methode alleen kleine deeltjes kalk verwijdert. Voor een dikke laag kalk heb je een sterker middel nodig. We raden daarom aan deze methode alleen te gebruiken bij lichte kalkaanslag.
Methode 3: Speciaal ontwikkelde waterkoker ontkalker
Kalkaanslag kun je ook verwijderen door hiervoor een speciaal hiervoor ontwikkeld middel te gebruiken, zoals bijvoorbeeld: HG waterkokerreiniger en -ontkalker. Dit middel is om hardnekkige aanslag te verwijderen. Volg bij het ontkalken met zo’n soort middel altijd de instructies op de verpakking.
Werkt het?
Wij hebben voor €3,99 een fles HG waterkokerreiniger en -ontkalker gekocht. Het middel verwijderd kalksteen snel en het laat bovendien geen smaak achter.
Kalkaanslag in een waterkoker voorkomen
Er zijn verschillende manieren om een waterkoker kalkvrij te houden:
- Verwijder water uit de waterkoker na gebruik: Door het water uit de waterkoker te halen en de binnenkant droog te maken na elk gebruik, voorkom je dat kalkaanslag zich snel opbouwt.
- Spoel om en droog af na elk gebruik: Naast het verwijderen van het water, is het ook belangrijk om de binnenkant van de waterkoker schoon te maken door te spoelen met water en af te drogen met een droge doek.
- Gebruik een kalkvanger: Er zijn speciale kalkvangers verkrijgbaar die je in de waterkoker kunt plaatsen. Deze roestvrij stalen ring vangt kleine kalkdeeltjes op die vrijkomen en zal zo de levensduur van een waterkoker verlengen.
- Gebruik gefilterd water: Door gefilterd water te gebruiken in plaats van kraanwater, kun je de hoeveelheid kalkdeeltjes verminderen.
- Gebruik een waterontharder: Een waterontharder is een apparaat dat hard water zacht maakt door het verwijderen van calcium- en magnesiumdeeltjes. Dit vermindert de hoeveelheid kalkdeeltjes die zich kunnen afzetten.